Află ce trebuie să faci în contextul pandemiei COVID-19

Conduită sanitară

Distribuie pe

Poartă corect masca

Este necesară folosirea măștii în toate spațiile închise (ex: la birou, în transportul în comun, la cumpărături), dar și în spațiile deschise unde se află un număr mare de persoane (ex: concerte/spectacole în aer liber). Purtarea măștii este măsura eficientă de a preveni infectarea cu noul coronavirus (COVID-19).

 

Află, cu un simplu click aici sau pe imaginea de mai jos, cele mai utile sfaturi cu privire la alegerea unei măști potrivite și a modului corect de utilizare. 

Poartă corect masca

 

 

TIPURI DE ACTIVITĂȚI REGLEMENTATE PE TIMPUL STĂRII DE ALERTĂ

Având în vedere necesitatea continuă de informare a publicului, necesitatea de a respecta regulile de protecție sanitară cu scopul protejării sănătății și a prevenirii noului tip de coronavirus (COVID – 19), Grupul de Comunicare Strategică a realizat un material sintetic referitor la activitățile care se pot desfășura , dar și la măsurile care trebuie respectate pe timpul desfășurării acestor activități în perioada stării de alertă.

Fiți informați! Respectați regulile! Protejați-vă sănătatea!

 

PORTUL MĂȘTII DE PROTECȚIE 

Masca trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în aceste spații, cu următoarele excepții: angajatul este singur în birou, persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare, persoana desfășoară activități fizice intense sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.), prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane, vorbitorii în public, în spații interioare, cu condiția respectării distanței de 3 metri între aceștia și alte persoane, doar în cazul în care nu se află mai mult de 16 persoane în incintă, copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

De asemenea, masca trebuie purtată de participanții la evenimentele și acțiunile culturale organizate în aer liber, cu un număr mare de participanți (maximum 500).

În zonele și intervalele orare stabilite prin hotărâre a comitetului județean sau al Municipiului București pentru situații de urgență, portul măștii este obligatoriu și în spațiile publice deschise, pentru persoanele cu vârsta de 5 ani împliniți sau mai mare.

 

ACTIVITĂȚI LA TERASE ȘI RESTAURANTE

Nu sunt deschise restaurantele cu servire în interior, ci doar cele care au locuri special amenajate pe terasă.

În aceste spații trebuie respectate următoarele măsuri:

  • O masă poate fi ocupată de maximum 4 clienți, cu condiția respectării unei distanțe de 1,5 metri între persoane, excepție de la această regulă fac membrii aceleiași familii, care au același domiciliu.
  • Respectarea unei distanțe de minimum 2 metri față de ocupanții scaunelor meselor alăturate.
  • La servirea la masă, personalul va purta mască și mănuși. Mănușile utilizate la servire nu vor fi utilizate la pregătirea mesei.
  • Dezinfecția meselor după fiecare client/grup.
  • Nu este permis transferul meniurilor, solnițelor, olivierelor și al altor obiecte de pe o masă pe alta fără a fi dezinfectate în prealabil.
  • Dezinfectarea mâinilor la intrarea în terasă și la intrarea și ieșirea din grupurile sanitare.
  • Sunt permise activitățile unităților de alimentație publică ce funcționează în regim de vânzare la pachet, dar și activitățile de tip roomservice, în cazul unităților hoteliere.

Terasele, cluburile, barurile și alte asemenea, au obligația să respecte orarul de lucru cu publicul și restricțiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la propunerea Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României sau a comitetului județean ori al Municipiului București pentru situații de urgență.

Aceste prevederi sunt valabile și pentru operatorii economici care desfășoară activități de jocuri de noroc.

De asemenea administratorii teraselor, cluburilor, barurilor și altora asemenea au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune și pentru limitarea oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți.

 

ACTIVITATEA PLAJELOR

Este permisă folosirea plajelor, cu condiția respectării următoarelor norme:

  • Respectarea unei distanțe de 2 metri (stânga/dreapta, față/spate) între șezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite.
  • Restricționarea accesului la plajă dacă limitele de capacitate stabilite sunt depășite și distanța fizică nu poate fi menținută.
  • Stabilirea de culoare unidirecționale, separate, de intrare și de ieșire de pe plajă.
  • Amenajarea zonelor de lucru (de exemplu, scaune pentru salvamari, turnuri) astfel încât cei care prestează servicii pe plajă să stea distanțați la cel puțin 1,5 metri. Atunci când distanțarea nu este posibilă, trebuie să se prevadă utilizarea măștilor de protecție sau să se adopte bariere fizice, cum ar fi panourile de plastic/plexiglas.
  • Echipamentul de plajă (scaune, șezlonguri, umbrele) trebuie folosit individual, fără ca aceste echipamente să fie partajate între persoane care nu sunt membri de familie, cu același domiciliu.
  • Înainte și după fiecare utilizare, echipamentele de plajă (scaune, șezlonguri, umbrele) vor fi curățate și dezinfectate.
  • Toaletele de pe plajă trebuie asigurate cu consumabile adecvate pentru respectarea igienei.
  • Suprafețele atinse frecvent trebuie curățate și dezinfectate cel puțin zilnic.
  • Sunt permise activități sportive sau de agrement desfășurate doar în spații special amenajate cu acest scop, cu limitarea numărului de persoane care nu aparțin aceleiași familii.

NOTĂ:

  • Pentru plajele neamenajate accesul se face în mod liber, cu respectarea regulilor de distanțare fizică. Utilizarea plajei se va face cu menținerea unei distanțe de cel puțin 2 metri între persoane în orice moment, cu excepția membrilor aceleiași familii.

 

ACTIVITĂȚI DE DIVERTISMENT, RECREAȚIONALE ȘI CULTURAL – EDUCATIVE

Pot fi desfășurate activități cu public cu următoarele măsuri de precauție:

Muzee și galerii de artă

Distanțarea fizică de minimum 2 metri între persoane, admiterea unui flux de vizitatori de maximum 50% din capacitatea totală a spațiului, dezinfectarea mâinilor la intrare și efectuarea unui triaj epidemiologic bazat pe verificarea temperaturii corporale și utilizarea covoarelor cu dezinfectant instalate la intrare, nu este permisă utilizarea aparatelor de audio-guide, sunt stabilite fluxuri de vizitare unidirecționale pentru facilitarea menținerii distanței fizice și portul măștii de protecție sanitară.

Biblioteci și librării

Purtarea măștii de protecție sanitară, verificarea temperaturii corporale la intrarea în incintă, dezinfectarea mâinilor la intrare și utilizarea covoarelor cu dezinfectant instalate la intrare, accesul în sălile de lectură va fi redus, cu respectarea prevederilor referitoare la distanțarea socială, astfel încât să fie asigurată o distanță de minimum 1,5 metri între oricare 2 persoane sau 4 metri pătrați pentru fiecare vizitator.

Activități recreative și sportive

Sunt permise cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună.

Spectacole și proiecții de filme

Organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt permise numai dacă ocupanții unui autovehicul sunt membrii aceleași familii și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.

Nu sunt permise activitățile în sălile de cinematograf sau în sălile de spectacol.

 

EVENIMENTE PRIVATE

 • În spații închise

Sunt permise cu participarea a maximum 20 de persoane.

 • În spații deschise

Sunt permise cu participarea a cel mult 50 de persoane.

 

EVENIMENTE PUBLICE

Este permisă organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor sau a altor evenimente cu participarea a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt, precum și cu purtarea obligatorie a măștii de protecție.

 

CURSURI DE INSTRUIRE ȘI WORKSHOPURI PENTRU ADULȚI

Sunt permise cu participarea a cel mult 20 de persoane și cu respectarea regulilor de distanțare fizică (desfășurarea într-un spațiu care să ofere posibilitatea păstrării distanței de 2 metri între oricare 2 persoane, portul măștii de protecție sanitară).

 

ACTIVITATEA CULTELOR RELIGIOASE, INCLUSIV A SLUJBELOR ȘI RUGĂCIUNILOR COLECTIVE

Acest tip de activități sunt permise cu respectarea următoarelor măsuri:

  • Accesul credincioșilor în lăcașul de cult și în locațiile unde se organizează slujbe și adunări religioase se face astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4 metri pătrați pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 metri între persoane, dezinfectarea mâinilor la intrarea în lăcașul de cult, purtarea măștii de protecție sanitară, efectuarea unui triaj epidemiologic la intrarea în lăcașul de cult, organizarea, acolo unde este posibil a unor circuite separate de intrare și ieșire.
  • Slujbele oficiate în aer liber (în curtea lăcașului de cult) se desfășoară cu menținerea distanței de 1,5 metri între persoane.
  • Obiectele de cult cu care credincioșii intră în contact se dezinfectează după fiecare utilizare.
  • De asemenea, se dezinfectează periodic, o dată la 4 ore, obiectele sau suprafețele frecvent atinse (de exemplu, mânerele ușilor, balustrade, scaune).

 

TRANSPORTUL PERSOANELOR

Este permis fiecare tip de transport (terestru, subteran, aerian și naval) cu respectarea următoarelor condiții.

AERIAN

  • Pasagerii sunt îndrumați să efectueze operațiunile de check-in on-line.
  • Pasagerii vor fi informați în momentul efectuării rezervării/achiziționării biletelor cu privire la faptul că li se poate refuza intrarea în terminalul aeroportului/îmbarcarea în cazul în care prezintă simptome ale îmbolnăvirii cu noul coronavirus și care este procedura aplicată de operatorul aerian într-o asemenea situație.
  • Mișcările în aeronavă în timpul zborului vor fi reduse la un minim necesar.
  • Serviciul la bord va fi suspendat/limitat pe rute/destinații în funcție de nivelul de risc declarat de autorități.
  • Pasagerii vor fi grupați pe familii, cât mai distanțați, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.
  • Aeronava trebuie să fie dezinfectată după fiecare rotație.
  • Pasagerii au obligația de a purta masca de protecție la urcarea la bordul aeronavelor, precum și pe toată durata călătoriei.
  • Accesul la bord este permis cu un singur bagaj de mână. Pasagerii vor fi informați în momentul rezervării/cumpărării biletelor cu privire la dimensiunea acestui bagaj.

TERESTRU - RUTIER

  • Pe durata efectuării cursei, conducătorul auto poartă mască de protecție, astfel încât să îi acopere gura și nasul.
  • Pentru accesul la bordul mijlocului de transport și pe toată durata călătoriei, pasagerii sunt obligați să poarte masca de protecție, astfel încât să le acopere gura și nasul.
  • Pentru transportul rutier internațional de persoane, în punctele de îmbarcare, operatorii de transport au obligația de a asigura măsurarea temperaturii cu dispozitive tip termoscanner pentru fiecare pasager. Se va refuza îmbarcarea persoanelor cu o temperatură >37,3ºC și li se va recomanda să consulte de urgență medicul de familie.
  • Spațiul destinat conducătorului mijlocului de transport va fi separat fizic sau primul rând de scaune va fi păstrat liber, pentru a evita interacțiunea apropiată cu pasagerii.
  • La îmbarcare/debarcare, pasagerii trebuie să respecte o distanță minimă de siguranță unul față de celălalt.
  • Accesul pasagerilor în mijlocul de transport se realizează pe ușa din față, iar coborârea se realizează pe cealaltă/celelalte ușă/uși, dacă aceasta/acestea există.
  • Transportul pasagerilor în microbuze este permis doar pe scaun, cu respectarea regulilor generale de protecție.
  • Transportul pasagerilor în regim de taxi, transport alternativ și transport în regim de închiriere cu șofer - pasagerii pot ocupa doar locurile din spate ale mașinii, conducătorul mijlocului de transport poartă mască de protecție, astfel încât să îi acopere gura și nasul, iar mijlocul de transport va fi dotat cu dezinfectant pe bază de alcool, spațiul destinat conducătorului mijlocului de transport va fi separat fizic de locurile din spate, pasagerii au obligația de a purta masca de protecție la urcarea în mijlocul de transport și pe toată durata călătoriei, în cazul mânuirii bagajelor clientului sau interacțiunii fizice cu alte persoane, conducătorul mijlocului de transport este obligat să utilizeze mănuși, să le depoziteze într-o pungă special destinată după utilizare și să își dezinfecteze mâinile după îndepărtarea acestora.
  • Conducătorul mijlocului de transport este obligat să igienizeze și să dezinfecteze zilnic interiorul vehiculului.

NAVAL

  • Este obligatorie igienizarea locurilor de îmbarcare/debarcare pasageri.
  • Este obligatorie dezinfecția spațiilor închise din locurile de îmbarcare/debarcare pasageri.
  • Sunt obligatorii igienizarea și dezinfecția navei.
  • Este interzis accesul la bord al pasagerilor care nu dețin mască de protecție.
  • Operatorul economic este obligat să ia măsuri pentru monitorizarea respectării cerinței privind purtarea măștii de protecție de către pasageri pe toată durata cursei.

FEROVIAR ȘI CU METROUL

  • Purtarea măștii de protecție este obligatorie pentru accesul la bordul trenurilor și pe toată durata călătoriei.
  • Șeful de tren/Conductorul are obligația să vizualizeze biletul de călătorie, fără să îl atingă.
  • Garniturile de tren trebuie salubrizate și igienizate înainte de plecarea în fiecare cursă.
  • Administratorii stațiilor de cale ferată organizează fluxuri de îmbarcare/debarcare distincte, pe care le semnalizează de la intrarea în gară până pe peron, cu separatoare sau benzi aplicate pe pardoseală.
  • În spațiul stației de cale ferată, inclusiv în toaletele publice, se fac periodic acțiuni de dezinfecție.
  • Pentru accesul în stațiile de metrou, pe durata șederii în aceste stații și pe toată durata călătoriei cu metroul este obligatorie purtarea măștii de protecție.
  • Sunt marcate cu un semn vizibil de culoare verde locurile permise pentru transportul pasagerilor, atât pentru transportul în picioare, cât și pentru transportul pe scaune, astfel încât să se păstreze distanța minimă de siguranță între pasageri.

 

DEPLASAREA PIETONILOR

Este permisă circulaţia persoanelor în grupuri pietonale formate din maximum 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii.

 

LOCURILE DE JOACĂ

Exploatarea locurilor de joacă din centrele comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici și a locurilor de joacă din spații închise nu este permisă.

De asemenea, prin decizii ale autorităților publice locale sunt închise și locurile de joacă situate în parcuri.